De nieuwe jaargang van de Georgische wijn Kakheti Bedoba Saperavi is sinds kort op de markt. Ik heb het dan over de 2021. Deze wijn zit nu één jaar en enkele maanden, al dan niet weken in de fles. Voorafgaand aan de botteling, hebben de druiven al het een en ander meegemaakt.

Vinificatie

De druiven worden namelijk eerst met de hand geplukt tussen eind september en begin november, afhankelijk van de rijpheid van de druiven. Een klein percentage van de beste druiven wordt pas geplukt in november, zodat de druiven een natuurlijk drogingsproces doorgaan en rijper worden.

Vervolgens wordt een deel van de druiven gefermenteerd in roestvrijstalen vaten onder gecontroleerde temperatuur. Het overgrote deel wordt gefermenteerd in Qvrevri’s. Na 6 weken wordt de wijn uit de roestvrijstalen vaten in gebruikte Amerikaanse eikenhouten vaten van 225 liter en 5000 liter gedaan en een ander deel gaat in roestvrijstalen vaten voor een malolactische gisting. Na deze gisting wordt de wijn in andere gebruikte Amerikaanse eikenhouten vaten van 225 liter gedaan, zodat de wijn verder kan rijpen.

De wijn die in de Qvevri’s is gefermenteerd, blijft ongeveer 5 maanden hierin. Hierna wordt de wijn verplaatst naar nieuwe Qvevri’s voor verdere oudering. De wijn is dus een samenstelling van verschillende rijpingsprocessen: roestvrijstalen vaten, Qvevri’s en Amerikaanse eikenhouten vaten. Na het bottelen wordt de wijn nog 12 maanden in de fles bewaard voor verdere rijping.

2019 vs 2020

De eerste wijn die hier beschikbaar was van de Kakheti Bedoba Saperavi, was van het jaar 2019. Deze wijn was erg goed toen ik hem voor het eerst dronk. Dit was aan het einde van de zomer van 2022. Toen deze wijn na een tijd niet meer leverbaar was, omdat deze helemaal was uitverkocht, moest ik even wachten voordat de volgende jaargang kwam.

Toen ik dezelfde wijn uit het jaar 2020 dronk, rond eind februari 2023, vond ik hem erg tegenvallen ten opzichte van hoe de 2019 smaakte. Echter, geduld is een schone zaak, want na een aantal weken werd de wijn steeds beter en begon zich meer te ontwikkelen. Uiteindelijk is het nu een heerlijke wijn met diepgang, complexiteit en karakter.

2020 vs 2021

Sinds een tijdje heb ik dan nu ook de nieuwste jaargang op voorraad: 2021. Deze week heb ik deze wijn voor het eerst geproefd. En wel samen met de jaargang ervoor. Valt deze ook weer ‘tegen’, net als vorig jaar?

Niets was minder waar. De Bedoba 2021 heeft nu al mooie en rijpe aroma’s met nog wel een kleine frisheid en onrijpe tannine. De Bedoba 2020 daarentegen heeft, door zijn jaar voorsprong, al meer ronde geuren en smaken en rijpe tannine. De Bedoba 2020 heeft daardoor wel een stuk meer spanning en diepgang.

Omdat de 2021-jaargang nu al (verbazingwekkend) goed en vol van geur en smaak is, belooft het een mooie jaargang te worden. Ik ben erg benieuwd hoe deze wijn zich komend jaar gaat ontwikkelen en natuurlijk hoe de volgende jaargang zal uitpakken.