In de derde week van augustus ben ik een kleine week naar de Elzas geweest, met als slaapplek hotel Val Vignes in Saint Hippolyte. Het dorpje St Hippolyte was zo’n twintig minuten rijden ten noorden van de stad Colmar. Lees hier een kort stuk over de Elzas in het algemeen, mijn ervaringen en het eten en drinken daar.


De Elzas algemeen

Het gebied de Elzas is afwisselend van Duitsland en Frankrijk geweest. Na de eerste wereldoorlog heeft Frankrijk de Elzas voor de laatste keer zich toegeëigend. De Elzas ligt tussen de rivier de Rijn en het gebergte de Vogezen. Qua wijn worden in de Elzas slechts zeven druiven verbouwd: Riesling, Sylvaner, Gewürzstraminer, Muscat Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Noir.


Mijn ervaringen

In deze dagen hebben we veel verschillende dingen gedaan. We zijn bijvoorbeeld naar Château du Haut-Koenigbourg gereden, een enorm kasteel bovenop een berg, die uitkijkt over Saint Hippolyte. Om dit gebouw hebben we op een smal wandelpad gelopen.

Château du Haut-Koenigbourg by night

Veel dorpjes in de Elzas, in elk geval waar wij geweest zijn, zijn nog omringd door een oude en vaak vervallen muren. Er zijn veel smalle straatjes in de kleine centrumpjes en je mag bijna overal met de auto komen.

Behalve eten en drinken, hebben we elke dag ook iets actiefs gedaan. Bij ons hotel konden fietsen gehuurd worden, die tussen een mountainbike en stadsfiets inzaten. Met de mooie, heuvelachtige, groene omgeving en warme zon op de rug, leek het al gauw erg op sporten. Ook hebben we regelmatig ’s ochtends of ’s avonds een rondje in het dorp gelopen.

Saint Hippolyte van een afstand

We zijn door de Vogezen gaan rijden en kwamen bij een groot bergmeer uit. Hier mocht niet gezwommen worden, maar dat was ook niet nodig, aangezien het regende en een stuk kouder was dan in ‘ons’ dorpje. De tocht door de bergen was erg mooi en steile haarspeldbochten wisselde af met langgerekte stukken valsplat.


Eten en drinken

Qua eten is er veel stevige kost. Bijna overal zijn wel de Tarte Flambées te vinden, of zoals de Duitsers het noemen: Flammkuchen. Verder is er veel terrine, paté en rillette te vinden van gevogelte zoals eend en gans. Ook Foie Gras zijn we vaak tegengekomen.

Restaurants die ik absoluut aanraad zijn in Saint Hippolyte (1) Restaurant Le Parc Joséphine voor echt goed eten en (2) Restaurant Le Hupsa Pfannala voor een hele leuke gemütliche sfeer, top wijnen en hele aardige mensen. Ook zat er in een dorpje verderop een heel leuk restaurant: (3) VitisBar. Aangezien dit ook een wijnbar is, staan er behalve alle Elzaswijnen ook zo’n tien à vijftien wijnen open die per glas te bestellen zijn. Het eten is er ook erg goed en heel leuk om te lunchen. Ook het restaurant van het Val Vignes hotel was erg goed en goedgeprijsd. Advies is wel om vooraf te verdiepen in de restaurants en van tevoren te reserveren. Uit ervaring kan ik zeggen dat (ik denk mede door Corona) het moeilijk is een plekje te vinden zonder reservering.

Natuurlijk hebben we ook een aantal wijnhuizen bezocht. Domaine Fernand Engel, Domaine du Windmuehl, Domaine Achille Thirion, Iltis Jacques et Fils en Domaine Meyer-Krumb. Mijn favoriet is Domaine du Windmuehl en niet omdat het refereert naar iets typisch Nederlands, maar vooral om de heerlijke Riesling Vielles Vignes en Pinot Noir die ik van hen gedronken heb. Ook Achille Thirion staat op mijn favorietenlijst. Zij maken een top Crémant d’Alsace op de méthode champanoise of méthode traditionelle.

Domaine Fernand Engel

Waar dit gebied ook erg leuk voor is, is picknicken. Door de vele wijnhuizen (waar je uit ervaring ook gekoelde wijnen kunt halen) en delicatessenzaken haal je de lekkerste producten om in de buitenlucht bij de zonsondergang op te eten en drinken. Een fantastische delicatessenzaak zat bijvoorbeeld in Sélestat, genaamd La Petit Ferme Riedwasen. Hier waren wijnen, kazen, hammen, worsten, olijven, uien, zoute visjes in olie en allerlei andere lekkere dingetjes te koop. Je kunt hier ook op een klein terrasje zitten op een redelijk rustig pleintje in de stad.

Over het algemeen vond ik de Elzas zeker een heel leuk gebied. Er zijn leuke eettentjes te vinden, lekkere wijnen (nadat ik gewend was om naar droge te vragen) en een hele mooie natuur. Zeker een aanrader om heen te gaan, maar een tip: let in het zomerseizoen goed op dat je een kamer met airco hebt. Een nadeel was echter, behalve Corona, dat verschillende mensen zo nu en dan wat Franse arrogante trekjes hadden, maar dat hoort erbij.


Wil je meer weten over deze trip? Volg mij op Polarsteps (Max Eikholt) en lees het uitgebreide verslag!