“Wat? Twizy?”

“Ja, Renault Twizy”

“Nooit gezien, wat gaaf!”

Dit is een deel van een gesprek, dat ik regelmatig heb met mensen op straat. Leuk, dat mijn autootje zo erg opvalt. Daar was het ook voor bedoeld. Maar eerst: hoe kom ik erbij?


Dat begon een aantal jaar geleden. Het was augustus 2016 en ik ging met mijn ouders, opa en oma, tante en neefjes met een cruise naar Noorwegen. Het was een hele gave ervaring om op zo een enorm groot schip door de torenhoge Noorweegse fjorden te varen. Fjorden die zo hoog en zo stijl waren, dat je voelde alsof je op een heel klein bootje stond. ‘s Nachts waren we aan het varen, ‘s ochtends ontbijten en vlak daarna legden we aan in een nieuwe plaats.

Op een dag meerde we aan bij een klein plaatsje. Het was niet zo ver van het plaatsje waar we gisteren waren, maar we waren heel ver het land ingevaren vanaf de zee. Aan het eind van deze fjorden lag dit plaatsje, waar ik de naam niet meer precies weet. Ik weet nog dat we wat gingen wandelen en we later ieder onze eigen weg gingen. Ik ging met mijn ouders nog wat meer het dorpje verkennen en kwamen bij een autoverhuurbedrijf. Hier stonden ook kleine futuristische autootjes die te huur waren per uur. We liepen naar binnen en mijn vader vroeg wat het was. “Twizy”, was het antwoord.

We huurden twee Twizy’s. Ik had nog geen rijbewijs en zat achterin bij mijn vader. Mijn moeder had er ook een. Ik wisselde af tussen beiden. We scheurden met de kleine karretjes door de fjorden, smalle bergweggetjes en drukke smalle straatjes. We zagen prachtig mooie uitzichten en zagen ook hoe klein ons cruisebootje met meer dan 15 verdiepingen leek vergeken met hoe hoog wij waren. Een stukje van de tocht heb ik gefilmd bij mijn vader achterin, zie het filmpje hieronder.

Eind van de rit en na het dorpje gezien te hebben, gingen we terug naar het cruiseschip. We voeren het eind van die middag weer terug naar de zee, de hele weg terug uit de immens grote en prachtige fjorden, op naar de volgende bestemming.

In de volgende blog: Waarom een Twizy kopen een aantal jaren later? En wat zijn de bijzondere dingen aan deze auto? Is het wel een auto?