Van oesters moet je houden of niet. Volgens mij zit daar niet veel tussen. Oesters wordt vaak gezien als feestelijk en exclusief. Maar voor liefhebbers (zoals ik) mag het op elke gelegenheid.

Gisteren was ik namelijk bij mijn oma, die er ook erg gek op is, oesters eten. Beiden vinden wij de oesters het lekkerst als ze heel basic zijn: een rauwe oester met wat citroensap en versgemalen peper. Zo nu en dan vinden we een gegratineerde oester, met gesnipperde sjalot in rode wijnazijn of met sojasaus en lente ui ook lekker.

Gisteren hielden we het basic met citroen en peper.

Maar wat is nou echt het lekkerst om te drinken bij oesters? Vaak wordt Champagne gecombineerd met oesters, maar de échte oesterwijn is Chablis.

De Chablis is een wijn uit de Bourgogne (Frankrijk) en is altijd gemaakt van Chardonnay. Bourgogne ligt in Noord Frankrijk, waar een redelijk koel klimaat heerst. Daardoor behouden de druiven enige zuren en worden ze vaak niet zo enorm vol en boterig zoals bij bijvoorbeeld Chardonnays uit Californië. Bovendien is er in Chablis een erg kalkrijke bodem, waardoor deze wijn altijd veel zilte en mineralige tonen heeft.

Klik hier om de wijn te bekijken