Inmiddels alweer ruim een jaar geleden was ik bij Fattoria San Donato in San Gimignano, Italië. Wat werden we hier gastvrij ontvangen door de eigenaar en zijn dochter. Het wijnhuis is een bed & breakfast, restaurant en wijnlokaal in één. Het is ruim opgezet en er wordt enthousiast verteld over het maken van de wijnen en de omgeving. Aan eten is zeker ook geen gebrek. We werden helemaal in de watten gelegd en kregen alle wijnen te proeven: los en in combinatie met wijn.

Sinds een korte tijd maken ze ook Vermouth. Een tip was om een glas te vullen met half Vermouth en half de mousserende wijn die zij maken. Wat een leuke en verrassende combi!

Wat onder andere bijzonder is aan de wijnen van San Donato, is dat er geen (of zo min mogelijk) sulfiet gebruikt wordt. Dit heeft als reden dat de eigenaresse daar een allergische reactie van krijgt. Daarnaast is het beter voor de hoofdpijn achteraf, gaven zij aan. Ook maken zij hun wijnen biologisch.

Ik kan het wijnhuis zeker aanraden. Niet alleen door het mooie, gezellige dorpje San Gimignano, maar vooral door de gastvrijheid en de topkwaliteit van de producten. Dus mocht je een keer in de buurt zijn, breng ze een bezoekje!