Een aantal jaar geleden, toen ik met mijn ouders op Bali woonde, kwam ik in aanraking met een fantastisch natuurlijk Balinees wondermiddel.

Op een gegeven moment was mijn moeder namelijk op haar arm verbrand. Ze ging koelen onder de koude kraan en geloofde het verder wel. De brandwonden waren niet erg maar het jeukte wel een beetje.

Die avond kwam Kadeh, de vrouw die voor ons kookte, naar ons toe. Ze zag mijn moeders arm, die dus een beetje verbrand was. Ze voelde eraan en vroeg of het pijn deed. Dat was niet zo, maar het voelde wel warm aan.

Ze vertelde dat ze even weg ging. Later kwam Kadeh terug met iets in haar hand. Het leek op een soort groene tak of plant. Ze knikte de plant door de helft en drukte op een kant. Er kwam een soort gel uit. Ze ving het op met haar andere hand legde de plant weg. Vervolgens smeerde ze het op de verbrande plek bij mijn moeder. Het werkte meteen verkoelend, vertelde ze. Bijna direct was de rode plek weg en de jeuk ook.

Een puur nature oplossing. Kadeh vertelde voorzichtig dat het waarschijnlijk niet zo goed werkte als wij gewend zijn met onze zalfjes, crêmepjes en pillen uit de fabriek. Daar waren wij het niet mee eens. En buiten dat, geloof ik dat zo iets puur uit de natuur sowieso beter zal zijn.

Dit gebruiken wij altijd bij verbranden of verwondingen, legde ze uit.

It works perfectly, but what was it?”, vroegen we.

I don’t know in English, but in Bali we call it Aloe Vera.”

Aloë Vera, dat wat wij als crême of zalf uit de fabriek in een potje/tube kopen, groeit daar tussen de bomen en planten in de ongerepte natuur. Dat is mooi om te zien. Zo puur en zo effectief.

Klik hier voor meer informatie over Aloë Vera