Kerst dit jaar was anders dan andere jaren. Wij gingen meestal op vakantie rond deze periode en kwamen in het nieuwe jaar weer terug. Dit jaar zat dat er niet niet, maar het was toch een feestje. Dit jaar gingen we namelijk bij Pieter en Janneke eten. We aten het kerstmenu van Rijnzicht, die Pieter en ik hadden opgehaald om bij hem en Janneke thuis klaar te maken.

We kregen een grote doos mee en pakten deze thuis uit. Ik heb alle bakjes uit de doos gehaald en deze op volgorde gelegd. Elk doosje, bakje en spuitje had namelijk een nummer dat bestond uit het gerechtnummer en een getal erachter. Nummer 2.3 was dus het derde gerecht van de tweede gang.

Bij alle bakjes zat ook een menukaart in de doos. Hierop stonden de gangen beschreven en een linkje naar de website. Op de website stonden per gang de ingrediënten met nummer beschreven, een stappenplan hoe alles klaargemaakt moest worden, foto’s van hoe het gerecht eruit ziet als Rijnzicht het zelf maakt en een filmpje waarbij stap voor stap te zien is hoe het bord opgemaakt wordt.

Bij de amuses staat de oliebol eerst genoemd. Op de website stond de oester als eerst genoemd. Mij leek de oester als eerst het beste. De amuses waren verder weinig werk. De oester was al helemaal open en klaar en de oliebol moest alleen met crème en poeder opgemaakt worden. Vooral de oester was verrukkelijk. We zijn de avond feestelijk begonnen met een lekkere bubbel van Rijnzicht. Dit was een Spaanse Cava Blanca Cusiné uit 2012, gemaakt op de méthode traditionelle.

Hierna aten we wat brood met een Rijnzicht roomboter met kruiden en begonnen Janneke en ik aan het voorgerecht. Hieraan hoefde weinig te gebeuren qua bereiding dus het was alleen het bord opmaken (lees: na-apen) zoals op het filmpje op de website. Elke hap die ik nam was weer een smaakexplosie. Het was een heerlijk fris voorgerecht. Ondertussen stond de oven aan, zoals in het recept op de website stond. Zie hieronder hoe ik geconcentreerd bezig ben met het maken van het voorgerecht. Ook hoor je hier het tikkende liedje dat Rijnzicht achter de filmpjes plakte. Dit maakte wel een beetje zenuwachtig. Toch wel een leuk restaurantgevoel, onder “tijdsdruk” perfect moeten presteren. Met dank aan Janneke voor het filmen.

In de oven moest de kreeft samen met de bospeencrème warm gemaakt worden. Ook dit was zeker een prachtig gerecht en ontzettend knap gedaan om het zo makkelijk te houden om thuis te maken. Bij de kreeft maakte Pieter de tweede fles wijn open: Guy Amiot Santenay Vieilles Vignes 2017. Een heerlijke witte Bourgogne die lekker vol, fruitig en boterig was. Dit was al helemaal lekker bij het volgende gerecht: Kabeljauw.

De kabeljauw moest wat langer in de oven dan de kreeft, maar was verder al helemaal perfect op smaak. De saus moest even opgewarmd worden en toen kon het opmaken weer beginnen. Fantastisch hoe de smaken en structuren precies zo, of nog beter waren dan ik verwachtte.

Voor het hoofdgerecht was ook weer de oven nodig, maar nu iets langer. De hert Wellington moest er een tijd in samen met de paddenstoelen. De jus moest opgewarmd worden in een pannetje. Zie hieronder hoe ik bezig ben met het hoofdgerecht klaarmaken. Bij het hoofdgerecht dronken we een Rosso di Montalcino uit 2016 met een beetje tannine en volle kersen aroma’s.

Na het hoofdgerecht lieten we even het eten zakken en had ik even vrij. Het dessert zag er namelijk enorm machtig uit. En dat was het ook. Een chocolademousse taartje met daarin gekarameliseerde banaan. Verder was er passievrucht, chocolade crumble, mini brownies en een dikke karamelsaus bij.

Het was allemaal echt geweldig. Super gaaf hoe op een vrij eenvoudige manier met duidelijke uitleg en beeldmateriaal een fantastisch 5 gangenmenu is neergezet. Mijn complimenten voor Rijnzicht. Alles klopte perfect.

Mijn favoriete gerecht was denk ik de kreeft. Ook de oester was enorm lekker, terwijl voor mij vaak toevoegingen aan een oester niet hoeven. Het jammere is alleen van een oester, dat ze zo snel weg zijn… Ook het hertje was top op smaak met overheerlijke truffel. De kabeljauw was lekker zacht en het voorgerecht fris, zodat bij mij al het water in de mond liep voor wat er allemaal nog komen ging.

Bovendien vond ik het een hele leuke en gezellige avond. Hiervoor mijn dank aan Pieter en Janneke en mijn moeder.