Het meest lekkere en eenvoudige recept, vind ik die van de pasta Carbonara.Je kunt het maken met bijvoorbeeld Spaghetti, maar ik vind met Tagliatelle het lekkerst. Daarbij maak ik vaak een frisse basic salade met cherry tomaatjes, komkommer, olijfolie, balsamico azijn, pijnboompitjes, peper, zout en Italiaanse kruiden

Carbonara voor ± 4 personen
– 400 gram Tagliatelle
– 200 gram gerookte spekblokjes
– 100 gram Parmezaanse kaas
– 1 grote ui
– 1 grote teen knoflook of meer naar smaak
– 4 eieren
– Truffelolie (of verse truffel natuurlijk)
– Verse peterselie
– Peper en zout
– Olijfolie

Officieel hoort ui en knoflook er volgens mij niet bij, maar dat vind ik zelf erg lekker als toevoeging.


1. Snijd en fruit de ui in een koekenpan met olijfolie tot het er glazig uitziet.

2. Doe de spekblokjes en kleingesneden knoflook erbij en bak ze mooi krokant. Ze hoeven niet helemaal uitgebakken te worden.

3. Zet ondertussen een grote pan water met een snufje zout en olijfolie op het vuur en als het water kookt voeg je de pasta toe. De olie zorgt ervoor dat de pasta niet aan elkaar plakt.

4. Kook de spaghetti in ongeveer 10 minuten al dente (of check de verpakking voor de bereidingswijze).

5. Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas. Scheidt van 2 eieren het eigeel van het eiwit en bewaar de dooier. Doe de andere twee eieren in een bakje met de twee dooiers. Roer dit goed door elkaar en voeg vervolgens in stapjes de geraspte kaas toe aan de eieren, tot het goed door elkaar zit. Bewaar wat van de geraspte kaas voor de garnering.

6. Zet het vuur uit van de pasta én de spekjes. Giet de pasta af en bewaar wat van het kookvocht en doe de pasta terug in de pan. Voeg de (eventueel uitgelekte) spekjes met ui en knoflook toe aan de pasta en schep er doorheen.

7. Voeg vervolgens de geraspte Parmezaanse kaas en ei toe aan de pasta en voeg er eventueel een klein beetje pasta kookvocht aan toe, zodat de kaas goed smelt. Blijf roeren totdat het een romige saus is geworden. Als de pan en de pasta nog te
warm is, kan het ei gaan stollen, blijf daarom goed roeren om dat te voorkomen.

8. Garneer de pasta Carbonara eventueel met extra kaas, peper, zout, peterselie en een beetje truffelolie indien gewenst.